Wonen buiten Nederland, toch een eigen auto in Nederland

 

Iemand die niet in Nederland woont mag geen auto op Nederlands kenteken bezitten. Hier zijn oplossingen voor.

Om een auto met Nederlands kenteken op uw naam te kunnen registreren moet u fiscaal in Nederland wonen. Dit kan bijzonder lastig zijn wanneer u niet in Nederland woont, maar wel jaarlijks gedurende langere tijd in Nederland verblijft. U zult dan doorgaans op een huurauto aangewezen zijn. Een lastige regel dus waarvan het maar de vraag is of deze op grond van EU regels wel houdbaar is.

Eigen BV?

Heeft u een eigen vennootschap in Nederland? Dan zou een oplossing kunnen zijn dat uw BV een auto aan u ter beschikking stelt. Nadeel van deze constructie is dat u dan mogelijk te maken krijgt met de bijtellingsregels en zal loonbelasting verschuldigd zijn over het privé gebruik van de auto. Bovendien zijn er aan de instandhouding van de BV jaarlijkse kosten verbonden.

Alternatieven:

Echter, er zijn eenvoudige alternatieven denkbaar, zoals met een stichting waarmee het mogelijk is uw eigen auto te berijden en daarbij ook de bijtelling te voorkomen. Aan een stichting zijn relatief weinig kosten verbonden (met name eenmalige) en ook is het mogelijk de loonbelastingvraagstukken te voorkomen. Wilt u hier meer over weten, neem dan vrijblijvend contact met ons op.